Ergotherapie

Uit FysioPedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ergotherapie (Grieks "ergon": handeling, werk, daad) (ook bekend als arbeidstherapie) helpt mensen die door lichamelijke, geestelijke, zintuiglijke of emotionele aandoeningen problemen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten ervaren. De cliënt staat centraal en wordt beïnvloed door zijn omgeving. Mensen in de leefomgeving van de cliënt worden actief betrokken in het zorgproces.

Na een kennismakingsgesprek bepalen ergotherapeut en cliënt samen de belangrijkste problemen bij dagelijkse activiteiten op de gebieden zelfredzaamheid (b.v. wassen), productiviteit (b.v. werken, school) en vrije tijd (b.v. hobby's). Doelen van de behandeling worden opgesteld. In deze fase wordt ook informatie verzameld met behulp van instrumenten en testen. Vervolgens zoekt de ergotherapeut (steeds in overleg met de cliënt) mogelijkheden om de problemen op te lossen. De cliënt kan een activiteit opnieuw leren, op een andere manier leren uitvoeren of met hulp van hulpmiddelen en aanpassingen leren uitvoeren. Ergotherapeuten geven eveneens advies over verplichte en mogelijke aanpassingen voor gehandicapten thuis, op werk en in openbare gebouwen.

Ergotherapeuten werken o.a. in ziekenhuizen, revalidatiecentra, bij het onderwijs, instellingen voor welzijnszorg zoals beschutte werkplaats, dagverzorgingscentra, bejaardenhomes of een gehandicapteninstelling, bij gemeenten of als zelfstandig ergotherapeut in een eigen praktijk.

Externe links