Osteopathie

Uit FysioPedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Osteopathie is een Amerikaanse alternatieve geneeswijze, ontstaan in de 19e eeuw, berustend op de opvatting dat genezing van vele ziekten kan worden bereikt door manipulatie van het skelet in de gewrichten. De beoefenaren worden osteopaat genoemd.

Geschiedenis

Het woord osteopathie betekent letterlijk ”ziekte van de beenderen”. Het is "bedacht" door de Amerikaanse arts Andrew Still die meende dat alle ziekten veroorzaakt worden door beenderen of gewrichten die scheef zitten en zo op bloedvaten drukken. Hij combineerde de toenmalige medische kennis met zijn eigen overtuiging dat als lichaamsweefsels hun beweeglijkheid verliezen dit nadelige effecten op de gezondheid heeft. Still ontwikkelde deze methode om met zijn handen minder beweeglijke weefsels op te sporen, de beweeglijkheid ervan te kunnen herstellen en zo ziekten te genezen. Op 2 juni 1874 gaf hij zijn methode de naam osteopathie.

Vandaag is osteopathie een vlag die veel verschillende ladingen dekt. In de USA is de osteopathie in de meeste scholen geëvolueerd van een kwakzalverig systeem van kraken en aan de ledematen zwengelen voor zowat alle ziekten, naar een meer wetenschappelijke opleiding, erg gelijkend op die van gewone artsen, vaak met inbegrip van stages in gewone hospitalen. In veel Amerikaanse staten wordt de 'dokter in de osteopathie (DO) die een degelijke opleiding volgde, erkend als een osteopathisch arts met bevoegdheid tot onderzoek, het stellen van diagnoses en het voorschrijven van medicatie. Men maakt er nog maar zelden gebruik van manipulatieve technieken. Dit is een totaal verschillende evolutie van de chiropractors die zich vaak blijven afzetten tegen de wetenschap en die nog steeds blijven beweren dat ze de meest verscheiden ziekten kunnen genezen door de wervelkolom te kraken.

In sommige landen, zoals de UK, bestaat er ook een officiële vorm van osteopathie die zich bezighoudt met het behandelen van problemen van het bewegingsstelsel. In Frankrijk wordt de term osteopathie zelfs gebruikt als een synoniem voor manuele therapie en bestaan er ook universitaire opleidingen, die zich enkel richten op problemen van het bewegingsstelsel. Dat sommige handgrepen of manipulaties verlichting kunnen brengen bij welbepaalde klachten van spier- of gewrichtspijnen is evenmin geheim binnen de gewone geneeskunde en kinesitherapie.

Controversieel

Stills opvattingen over de oorzaak van ziekte zijn heden echter achterhaald door de ontdekking van bacteriën, virussen en andere oorzaken. Binnen de osteopathie is ook de zogenaamde "cranio-sacrale therapie" controversieel. Dit komt neer op het behandelen van de schedel en het staart- of heiligbeen. De behandelaar meent door het betasten van de schedel een diagnose te kunnen stellen door de "stroming en pulsaties" van het hersenvocht te voelen. Het bestaan van deze pulsaties is echter nooit aangetoond. Ook menen zij de “vochtstroom” door de beenderen van de schedel "goed te zetten". De volwassen schedel is daarentegen een solide beenderige doos waaraan niets te manipuleren valt. De zogenaamde obstructie van de stroom van het hersenvocht tracht men te regelen langs het andere uiteinde van de wervelkolom, door met een vinger het staartbeen of heiligbeen te manipuleren via de aars of de vagina.

Voorwaarden tot erkenning

Aan het einde van de 20e eeuw werd osteopathie bekend in Europa als een van de vier alternatieve behandelwijzen naast homeopathie, acupunctuur en chiropraxie. Geen van deze vier is echter een medisch specialisme en wordt meestal door niet-artsen uitgeoefend. Sinds 1999 stelt de wet Colla (België) dat deze niet-conventionele behandelwijzen de mogelijkheid krijgen te ijveren voor een erkenning. De eerste voorwaarde daarvoor is dat zij zich verenigen als belangengroep. Een erkenning bleef tot heden echter uit: sinds mei 1997 geldt het EU COSTB4-rapport en het rapport van de zeven Belgische universiteiten waar in staat dat een bewijs dient geleverd te worden dat deze behandelingen beter zijn voor enige ziekte dan niets doen.

Video

Lumbale rotatiemanipulatie getoond door een braziliaanse osteopaat. <youtube v="tPj9E8arYKE" />


Cervicale rotatiemanipulatie. <youtube v="TclxuRdMccE" />

Publicaties

  • Still AT. Autobiography with a history of the discovery and development of the science of osteopathy. Reprinted, New York, 1972, Arno Press and the New York Times.
  • Osteopathie. Wetenschap of kwakzalverij? "Wonder en is gheen Wonder" - nr.3, jaargang 4, 2004.

Externe links